Spaarpot Boerenleenbank

Spaarpot van de Boerenleenbank “Kwadijk”. De Co√∂peratieve Boerenleenbank van Kwadijk werd in 1908 opgericht. De oprichtingsakte werd ondertekend door de volgende Kwadijkers: schoolmeester Klaas Butter, Cornelis Groen, burgemeester Jan Teunis de Graaff, Cornelis Groot Jz, Klaas Groot, Barthold Arnold ten Hagen, Bouke Houtman, Pieter van de Kapelle, Jan Kleen, Klaas Kramer, Klaas Nierop, Jan Sanders, Jan Schoon, Willem Uitentuis, Jan de Vries, Dirk Wals en Cornelis Visser. Daarnaast Paulus Koeman en Cornelis Buurs uit Oosthuizen, maar woonachtig in het Verloren Einde. Het is onbekend uit welk jaar de spaarpot dateert.

Kwadijkerkoog

Vanuit de Kwadijkerkoog zicht op de dorpsstraat. De foto is gemaakt voor de aanleg van de N244 en de Nieuwe Gouw. Links van de boom in de verte het kleine eilandje bij het huidige kruispunt Nieuwe Gouw/N244.

Filmopnamen

Rond 1973 maakte filmclub Het Venster uit IJmuiden een dorpsfilm van Kwadijk. In het hele dorp werden op allerlei locaties opnamen gemaakt zoals hier in de Jan Digumszstraat. De film ging in 1975 in premiere: Dorpsfilm Kwadijk 1975. Enkele jaren geleden is de film op DVD uitgebracht en nog voorradig, zie onze winkel.

De overwegwachter

Ingekleurde foto van het overwegwachtershuisje bij de spoorwegovergang in het Schouweinde met ervoor poserend overwegwachter Stigter.

Zandkarren op de dorpsstraat

Schilderij met Jan Kluft die met zijn karren zand vervoert. Het zand werd per schuit over de Purmerringvaart aangevoerd en bij de brug gelost. Kluft transporteerde het naar de bouwplaats van de watertoren. Het schilderij is in 1924 gemaakt door een anonieme schilder.

Emaillen ketel

Groene, emaillen ketel voor bijvoorbeeld thee en chocolademelk. ’s Zomers ging de ketel met thee mee het land in tijdens de hooitijd.