Home

Oud-Quadyck & het ‘geheugen’
van Kwadijk

Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck werd in 1963 opgericht met als doel de geschiedenis van het dorp Kwadijk (Noord-Holland) te onderzoeken, vast te leggen en toegankelijk te maken.

Het ‘geheugen’ van Kwadijk is omvangrijk. Niet alleen enkele duizenden voorwerpen, archeologische vondsten en een textielcollectie, maar ook verhalen, afbeeldingen en de resultaten van historisch onderzoek herinneren aan het vroegere Kwadijk. Op onze ‘geheugen’ pagina vindt u er een selectie van.

Geschiedenis

Geschiedenis van Kwadijk

Kwadijk is een oud dorp, ontstaan in de late middeleeuwen. Onder de naam Drei (in de 16e eeuw het Oude Kwadijk genoemd), lag het oorspronkelijk noordelijker ten opzichte van de huidige locatie. De bevolking van Drei ontgon het moeras waardoor een landschap van langgerekte percelen land ontstond, door sloten van elkaar gescheiden. De boeren bouwden hun boerderijtjes op lage terpjes want het kwetsbare land werd tot de aanleg van dijken in de 15e eeuw herhaaldelijk overstroomd. Rond 1400 was dit oude dorp door inklinking zo langzamerhand onbewoonbaar geworden en werd de bewoning verplaatst. De kerk die in het nieuwe dorp Quadyck werd gebouwd, kwam feitelijk in het verlengde van de kapel van Drei te staan.
Lees verder “Geschiedenis”

Nieuws

30 April vertoning nieuwe dorpsfilm Kwadijk rond 2023
Let op: vooraf reserveren!

In het kader van haar zestigjarig bestaan (2023) heeft Oud-Quadyck een nieuwe dorpsfilm laten maken, Kwadijk rond 2023, die 30 april in de Kwadijker kerk wordt vertoond. De film is mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en is geproduceerd door CameraMantel uit Purmerend onder begeleiding van Peter Lensselink namens Oud-Quadyck. Cameraman Darryl Mantel en Isabel Bolderink hebben gedurende ongeveer een jaar gefilmd, ook met een drone, en dat maakt de film extra bijzonder.

Naast dorpsbeelden vertellen vele Kwadijkers over bijvoorbeeld hun bedrijf, werk of andere betrokkenheid bij Kwadijk. Enkele voorbeelden: Angela Koning nam ruim 30 jaar geleden de boerderij van haar vader over, net als Nico Jonk. Hij vormde het loonbedrijf van zijn vader om tot een bedrijf, gericht op weg- en waterbouw. Wandelaars en fietsers zijn van harte welkom in het Rustpunt van de familie Van Ee. Bezoekers van B&B Het Kwadijkerbos mogen gebruikmaken van het door Staatsbosbeheer in opdracht van de vorige eigenaar, de heer Roggeveen aangelegde bos. Veel aandacht voor de voetbalvereniging met kantine waar allerlei activiteiten plaatsvinden, waaronder wekelijks op vrijdagavond de Smulkantine. In de kerk zijn verscheidene activiteiten gefilmd en Ben Brugge laat het Kwadijkervlot zien. Kunstschilder Marc Vaarzon Morel toont zijn werk en burgemeester Lieke Sievers opent de nieuwe brandweerkazerne. Greet Vlaanderen bedient al ruim twintig jaar de brug over de Purmerringvaart. Bart Haan stookt het smidsvuur op en geeft een demonstratie smeden en Gerrit Dirksen geeft uitleg over het watergemaal van polder de Zeevang. Het zijn enkele voorbeelden van de gevarieerde film die een prachtig tijdsbeeld van Kwadijk laat zien. Het is de vierde dorpsfilm die Oud-Quadyck aan haar beeldcollectie heeft toegevoegd. Wie belangstelling heeft in de eerdere films kan ze eventueel aanschaffen op 30 april in de kerk.

Datum: dinsdag 30 april, aanvang 20 u
Locatie: kerk Kwadijk
Entree: gratis voor leden/donateurs en medewerkers aan de film;
overige bezoekers: € 3,- p.p.
Vooraf reserveren: info@oud-quadyck.nl of 06 4476 4642 (Peter Lensselink)

.

Inloopmiddagen in 2024

Komend voorjaar organiseren wij weer inloopmiddagen. Elke eerste zaterdag van de maand zijn wij in ons verenigingsgebouw (Kwadijk 125) tussen 14 en 16 uur. Voorjaar 2024 gaat het om de volgende dagen:

. Zaterdag 4 mei;
. Zaterdag 1 juni.

U bent van harte welkom. Wie weet kunnen we u (op weg) helpen met betrekking tot de geschiedenis van uw huis of familie. Maar u kunt ook onze collectie bekijken en uiteraard met elkaar in gesprek gaan over het vroegere Kwadijk en de Kwadijkers en herinneringen ophalen.

Mocht er een wijziging komen in het bovenstaande rooster, dan melden wij dat op onze website, op onze Facebookpagina en wordt dat ‘aangeplakt’ bij Kwadijk 125.
Heel graag tot ziens in ons verenigingsgebouw!

De Chronyck

De eerstvolgende Chronyck verschijnt voorjaar 2024.

Oud-Quadyck op Facebook

Word lid van onze Facebookpagina waarop wij regelmatig gevarieerde items over Kwadijk plaatsen. Mooie beelden van toen en soms van nu. Reageer en doe mee!

Bezoek clubgebouw?

Naast ons seizoen programma met de Inloopmiddagen bent u op afspraak altijd van harte welkom in ons verenigingsgebouw. Voor bezoek geldt overigens dat wij u vragen vooraf even contact met ons op te nemen.

Over de Zeevang gesproken

Over de Zeevang gesproken

Van 1975 tot 1982 is een reeks van krantenartikelen verschenen onder de noemer: Over de Zeevang gesproken. In deze artikelen beschrijft Chris Lenstra de geschiedenis van polder De Zeevang en haar dorpen. Op deze pagina worden regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd.

1975 – 31 december Heeft Middelie op dezelfde plaats gelegen

1975 – 28 november Etersheim cadeau voor hulp tegen Midfriezen

1975 – 14 november. Kwadijk is al 1000 jaar oud

1975 – 20 oktober. Zeevang – gebied, gelegen aan de (Zuider)zee

1975 – 1 oktober. Legende rond boerderij aan het Schouweinde

Contact